Caspar 2.JPG
Het koningspaar van Rosenhaege

Deutsch-Drahthaar van Rosenhaege

Verhaal

De jacht speelt al langere tijd een bijzondere rol in onze familie. Na jarenlang met mijn vader en ooms als drijver mee op jacht te zijn gegaan, besloot ook ik mijn jachtakte te halen en sloot deze in 1985 met goed gevolg af. Tevens kwam er in juni 1985 een jachthondenpup in bezit van onze familie. Het was een Duitse Staande Korthaar reu die volgens de KNJV jachthondenopleiding werd opgeleid.

Alhoewel ik tevreden was met de Duitse Staande Korthaar, ging mijn interesse toch meer uit naar een Duitse Staande Draadhaar. De toenmalige jachthondenopleider nodigde mij uit om eens mee te gaan naar Duitsland waar toen de Hegewald Ausleseprüfung voor Duitse Draadhaar werd gehouden. Ik was na twee dagen zo gefascineerd van deze stabiele honden dat ik besloot om bij gelegenheid een Draadhaar pup aan te schaffen. Een kennis vertelde dat hij zijn teef liet dekken door een Deense reu die een zoon van een Hegewald winnaar was. Vervolgens heb ik deze reu op een tentoonstelling bekeken. Zo kwam ik uiteindelijk in mei 1989 in het bezit van mijn eerste Draadhaar “Dutch Nickel v/h Markeringhof“.

Daar ik met deze reu toch redelijk veel succes heb geboekt, en boven alles een perfecte jachthond aan het touw had, was mijn interesse in dit ras totaal gewekt en wilde er veel meer van weten. Dutch Nickel v/h Markeringhof voldeed aan de eisen van de VVDD om ingezet te worden als dekreu. Daarna ben ik Nickel op Duitse proeven gaan voorjagen en kwam hierdoor in contact met enkele goede Duitse voorjagers. Zo werd ik lid van de VDD groep Ost-Friesland/Nord-Oldenburg.

Nadat ik op 15 oktober 1993 een goede zoon uit de volle zus van mijn Nickel naar de bekende Duitse Reu “Birko v/d Hohen Warf“ als hond kreeg, was mijn enthousiasme niet meer te beteugelen. Vanaf die tijd wilde ik alleen nog maar Duits gefokte honden om deze hoofdzakelijk in Duitsland voor te jagen. De reden daarvoor was dat men in Duitsland tijdens de proeven de natuurlijke jacht bijna in hun totaliteit benaderd. Helaas is mij deze zeer getalenteerde hond vroegtijdig op eenjarige leeftijd overreden.

Kort daarop heb ik contact gezocht met twee bekende ‘’Draadhaar mensen’’ in Ostfriesland en vroeg hen om een pup  uit een directe verbinding tot“ Birko v/d Hohen Warf“. Beide adviseerden mij onafhankelijk van elkaar om een pup te kopen van de kennel ‘’Von Schwaneburg’’. Zo kwam ik aan “ Janko von. Schwaneburg’’. Dit bleek een gouden greep te zijn. Deze reu vererfde zich zeer positief en heeft meer dan 179 geteste nakomelingen op de Duitse Anlage Prüfungen voortgebracht in Duitsland. Van Janko heb ik daarna nog twee belangrijke dekreuen in mijn bezit gehad. Namelijk “ Elan vom Reepmoor “ en “ Sepp vom Wulften “. Elan heeft alleen al in Duitsland al voor 154 geteste nakomelingen gezorgd. Ook Sepp heeft zich tot op heden ook zeer positief vererfd met tot op heden 102 geteste nakomelingen in Duitsland.

In 2007 heeft Sepp een Franse teef met Elan v. Reepmoor Bloed gedekt, dit was voor mij een zeer interessante combinatie, te meer omdat deze teef ook exterieurmatig het ideaal doel bijna evenaarde. Helaas was er voor mij maar één reu aanwezig en het voor mij zogenaamde wauw effect was er niet bij deze reu. Het toeval wilde dat deze Fransman ook een begenadigd Ruwhaar teckel fokker is en op de dag 3 reutjes apart had gehouden in de kennel om zelf te houden. Ons oog viel daarbij direct op ‘’ Caspar Du Guttenbourg’’, een zoon van internationale schoonheids- en werkkampioenen. Kortom kwam ik die dag in het bezit van deze teckel. Ik moest de fokker beloven deze pup op te leiden voor de jacht. Caspar is een echt natuurtalent en daarbij super intelligent. Hij heeft voor een teckel een enorm rustig karakter.

Daarna kwam ik in bezit van een jonge Draadhaar gefokt door Gallo Zeffiro. Hij is in mijn ogen een van de beste Draadhaar fokkers in Europa. Ik had in deze reu een nieuwe dekreu gevonden na 10 jaar intensief zoeken. De naam van deze reu was ‘’Treffy III del Zeffiro’’. Helaas werd deze fantastische hond op tweejarige leeftijd overreden. De eerste pups van Treffy III del Zeffiro waren net geboren. De moeder van deze pups is Umbra von der Dachswiese van Wilfried Steffens. De kennel ‘’von der Dachswiese’’ is zeer bekend in Duitsland.

Wilfried Steffens werd in 2007 Hegewaldwinnaar en fokt uitstekende honden. Ik had het grote geluk een pup uit het nest van Ubra von der Dachswiese te mogen kiezen. Mijn oog viel daarbij op Falco II von der Dachswiese. Deze hond heeft een bijzonder fijn karakter. Wij hopen nog lang van deze hond te mogen genieten.

In totaal heb ik in het verleden 20 honden voorgejaagd en zelf opgeleid waarvan twee Duitse Korthaar reuen, 17 Duitse Draadhaar reuen en één ruwhaar teckel.